Post Featured Image

Hoe ga je om met ondernemers-stress?

Door Jeroen Schuijt, Sales, Oracle NetSuite

Als ambitieuze ondernemer is het prettig als je beloond wordt voor je harde werk met een succesvolle loopbaan. Maar als je te hard rent kan het zomaar gebeuren dat je valt. Jeroen Schuijt ziet de keerzijde van het succes in zijn werk als adviseur bij NetSuite dagelijks voorbijkomen. Hoe vermijdt hij de valkuilen?

Jeroen gaat elke dag vol energie en met plezier naar zijn werk, wat niet onopgemerkt blijft bij zijn klanten. “We besteden een aanzienlijk deel van ons leven aan werken,” zegt hij. “Vaak is dat zelfs buiten de vaste kantoortijden. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je werk leuk is en dat is bij gelukkig het geval!”

Maar ook Jeroen loopt het risico om te worden meegesleept door zijn eigen succes. Als salesvertegenwoordiger heeft hij dagelijks te maken met de meetbaarheid van zijn succes en de druk die daarbij komt kijken. “Als je op dagelijkse basis je prestaties in de gaten houdt en checkt hoe je ervoor staat ten opzichte van je targets, dan brengt dat een zekere werkdruk met zich mee.”

Door op de juiste momenten rust in te plannen en een strak overzicht te houden zijn professionele ontwikkeling, heeft hij geleerd om te gaan met deze druk. “Voor mij is het vooral belangrijk dat ik mezelf kan blijven ontplooien: als persoon, maar ook op zakelijk gebied. Elke dag leer ik weer wat nieuws en dat helpt me enorm om succesvol te zijn.”

Valkuilen vermijden
Als je werk je ’s avonds nog achtervolgt, als je je e-mails meeneemt naar bed en als je vervolgens niet goed slaapt, dan zijn dat duidelijke indicaties dat je werk te veel van je tijd opslokt. “Succes kan erg verslavend werken,” vertelt Jeroen. “Je kunt er te diep induiken, waardoor je er geen afstand meer van kan nemen. We zijn tegenwoordig bijna altijd bereikbaar via onze telefoons en dat zorgt ervoor dat we eerder geneigd zijn om ook buiten werktijd nog met ons werk bezig te zijn. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Ik heb nu bijvoorbeeld een werktelefoon en een privé-telefoon. Zo kan ik ’s avonds en in het weekend makkelijker mijn werk loslaten. Dat is overigens wel iets dat ik heb moeten leren: soms moet je een stapje terug doen om te kunnen beoordelen of je nog goed bezig bent, in plaats van dat je je voortdurend mee laat slepen door wat er op je pad komt. Omdat we bij NetSuite fiscaal-gedreven werken, is het in april en mei vaak extra druk. Dan sta ik echt in een soort oorlogsmodus. Ik moet dan bijvoorbeeld vaker weglopen bij gezellige etentjes met vrienden om een telefoontje te beantwoorden, wat natuurlijk niet bepaald gezellig is. Dergelijke drukke periodes kunnen heel veel energie kosten.”

Jeroen adviseert dan ook om voortdurend goed te blijven kijken naar je aanpak, om de valkuilen op je pad aan te zien komen. “Wanneer je 24 uur per dag bezig bent met je werk, dan heeft dat misschien positieve effecten op de korte termijn, maar op de lange termijn is het absoluut niet gezond of productief,” stelt hij. “Dan gaat de kwaliteit van je werk eronder leiden.”

Hoewel hij inmiddels goed met de werkdruk om kan gaan, is het niet iets wat uit het leven van Jeroen is verdwenen. Zijn resultaten als salesvertegenwoordiger, worden voortdurend gemeten en beoordeeld, maar hij heeft manieren gevonden om het hoofd koel te houden en de grip op zijn leven niet te verliezen. “Mijn werk is erg belangrijk voor me, maar zeker niet het enige wat het de moeite waard maakt,” zegt hij met overtuiging.

Iedereen heeft wel eens een periode waarin alles tegen lijkt te zitten. Wanneer een deal bijvoorbeeld niet doorgaat, dan kan Jeroen daar behoorlijk ziek van zijn. Maar dat wil niet zeggen dat hij aan zichzelf gaat twijfelen, vertelt hij. “Je moet op dat soort momenten echt relativeren. Het is tenslotte niet alsof er iemand om wie je geeft dood is gegaan. Als je weet dat je goed werk hebt geleverd, dan moet je je daaraan vasthouden. De manier waarop je werkt is namelijk de sleutel tot je succes. Ga je daaraan twijfelen, dan bestaat het gevaar dat zaken gaat forceren en dat je niet meer goed nadenkt over de stappen die je zet. En dan is de kans groot dat je de verkeerde beslissingen gaat nemen en fouten gaat maken.”

Plan je tijd efficiënt in
Je kunt beter je tijd efficiënt inplannen dan de hele tijd maar overuren draaien omdat je het allemaal niet redt. “Wanneer de accu voortdurend bijna leeg is, dan werk gewoon minder goed dan wanneer je zorgt dat je voldoende energie hebt. Zorg er daarom voor dat je je tijd goed indeelt en voldoende ruimte hebt om regelmatig op te laden,” adviseert Jeroen. Daarvoor moet je ook goed weten waar je energie van krijgt. Is dat sporten? Of reizen? Of een avondje met je gezin op de bank voor de televisie? “Ikzelf krijg energie van reizen en leuke dingen doen met mijn vrienden, zoals lekker uiteten gaan. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat ik een uitlaatklep heb. Daarom sport ik best veel. Ik fitness en ik tennis regelmatig. Vroeger voetbalde ik behoorlijk fanatiek, maar tegenwoordig heb ik een seizoenkaart van Ajax. Daar kan ik echt ontspannen, omdat ik met niks anders bezig ben dan de voetbalwedstrijd.”

Wil je de valkuilen die bij succes horen vermijden, dan is het belangrijk om de balans in je leven te bewaken. Soms, bij grote projecten, draait Jeroen weleens werkweken die oplopen tot 70 uur. “Tijdens deze periodes plan ik altijd korte momenten in waarop ik heel even niets ga zitten doen in mijn auto,” vertelt hij. “Dan luister ik bijvoorbeeld even naar muziek om tot mezelf te komen. Als zo’n project vervolgens is afgerond, dan zorg ik dat ik daarna even wat minder uren werk en meer vanuit huis doe.”

Blijf leren en pas je aan
Je staat steviger in je schoenen tijdens je werk door je voortdurend te blijven ontwikkelen. Jeroen: “Van ervaring word je wijzer. Met wat ik bij bij Oracle NetSuite heb geleerd, ben ik nu in staat om op een hoger niveau gesprekken te voeren. Ik ben nu niet alleen aan het verkopen bij een klant, maar ook aan het adviseren en begeleiden. Ik help klanten nu echt verder vooruit. Dat kan soms weleens lastig zijn: ondernemers zijn vaak gehecht aan een bepaalde werkwijze, terwijl die misschien helemaal niet de meest doeltreffende is. Ik kan ervoor zorgen dat hun workflow honderd procent efficiënter wordt met NetSuite, maar daarvoor moeten ze wel bereid zijn om die vastgeroeste gewoontes los te laten. Deconstruction leads to reconstruction.”

Zelf doet Jeroen er alles aan om te voorkomen dat hij stil komt te staan in zijn carrière. “Wanneer ik het gevoel krijg dat ik niet verder groei, ga ik overleggen om te kijken hoe ik dat kan veranderen. Ik wil alle mogelijkheden aangrijpen om mezelf te blijven ontwikkelen. Of dat nu mijn administratie- of presentatievaardigheden zijn: ik ben altijd op zoek naar verbetering. Ik ben nu negenentwintig en kan nog veel bereiken voor mezelf.”

Wil je als ondernemer aan de bal blijven in een snel veranderende technologiewereld, dan heeft Jeroen een helder advies voor je: “Het is niet de slimste of de sterkste die overleeft, maar degene die zich het beste aanpast. Daarom moet je altijd de trends in de gaten houden en constant na blijven denken over datgene wat jou onderscheidt en goed in blijven spelen op veranderingen.”

Ook is het volgens Jeroen erg belangrijk om trots te blijven op je werk en het bedrijf waarvoor je werkt. “Ik was laatst bij een evenement in Londen dat door NetSuite werd georganiseerd. Dat was fantastisch en het vond plaats op een mooie locatie. Dat soort momenten motiveert mij om mijn doelen na te streven en het maakt me trots dat ik er onderdeel van kan zijn.”