Post Featured Image

Hoe je van Finance een echte zakenpartner maakt om groei te stimuleren

Door: Thomas Sutter, Financial Centre of Excellence

De term business partnering staat al een paar jaar in het financiële lexicon.

Het is een van die benamingen waarbij je kunt denken aan de meest geavanceerde bedrijven die legio middelen hebben om te investeren in het opleiden van accountants om het bedrijf te ondersteunen, aangevuld met alle toeters en bellen van de nieuwste datamining, analyse- en dashboard tools.

Gelukkig betekent de cloud - naast automatisering en het snelgroeiende bewustzijn van AI - dat de kansen voor Finance om daadwerkelijk samen te werken met de rest van het bedrijf, voor veel bedrijven binnen handbereik liggen.

Dus niet alleen voor grote corporates. Opkomende, groeiende finance teams van bedrijven kunnen ook eenvoudig gebruikmaken van technologie voor bedrijfsontwikkeling en bedrijfsondersteuning.

Voordat we ingaan op het hoe en waarom, is er een fundamentele vraag die je je als CFO zou kunnen stellen: is business partnering een verantwoordelijkheid van Finance?

Kort gezegd: ja. Het langere antwoord is ook ja en houdt nauw verband met de evolutie van finance.

De financiële functie is van oudsher gericht op het verzamelen van historische informatie, vervolgens het controleren en verifiëren van deze gegevens voor gebruik in management- en financiële rapportering, en om belasting en lonen te betalen. Finance heeft ook geholpen bij het opstellen van begrotingen en forecasts, hoewel met wisselend succes. En finance heeft natuurlijk ook de cashflow beheerd.

Het dure proces rond het ‘opruimen’ van financiële informatie en het verzekeren dat alle belanghebbenden, toegang kunnen verkrijgen tot die informatie, heeft een compliance-gerichte en op het verleden terugkijkende afdeling gecreëerd.

Door nieuwe technologie kunnen vele financiële processen worden geautomatiseerd. Het toetsen van gegevens kan worden teruggebracht tot het controleren van uitzonderingen. De informatie kan ook meer worden gemanipuleerd en naar behoefte worden vormgegeven. En dit alles vindt steeds sneller plaats.

Uiteindelijk is het antwoord dat het hoog gekwalificeerde en van nature nieuwsgierige financieel personeel, zeer geschikt is om duidelijk te maken hoe verschillende teams en eenheden werken – om vervolgens hun vereisten te matchen met de informatie die in hun systemen wordt geproduceerd.

Snelgroeiende bedrijven richten zich doorgaans op verkoop, het genereren van cashflow, het ontwikkelen van producten, het uitbreiden van hun marktsegment – dus finance professionals kunnen duidelijk en evenwichtig advies geven over de financiële consequenties van strategische en operationele besluiten in een snel bewegende en stressvolle omgeving.

Er is nog veel te doen om dit allemaal mogelijk te maken. Ten eerste, zou je dit blog kunnen omschrijven als de grote broer van mijn eerdere artikel – waarin besproken werd hoe je zicht krijgt op het structureren van systemen en teams voordat je een zakelijke samenwerking aangaat.

Wanneer deze route eenmaal is uitgestippeld, is het essentieel ervoor te zorgen dat je over de juiste teamleden beschikt die aan de slag gaan vanachter hun finance bureau.

Ik ben er absoluut van overtuigd dat de meeste finance professionals graag van de gelegenheid gebruik zullen maken om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, naast het verbreden van hun operationele ervaring. En doordat veel basistaken nu zijn geautomatiseerd, is dat een slimme keuze.

Een zakenrelatie vereist ontplooiing en ervaring. Als CFO moet de energie die u in de planning voor het opzetten van uw systemen en processen hebt gestoken, overeenkomen met hoe u talentmanagement benaderd.

Bij het werven van finance professionals voor snelgroeiende bedrijven zijn sociale vaardigheden en houding net zo belangrijk als technische kennis. Dan moet u ook nog eens hun ontwikkeling binnen finance plannen voordat ze in andere functies bij het bedrijf terechtkomen.

Maar finance ‘omdraaien’ van terugkijken naar vooruitkijken, is een opwindend perspectief. Van een compliance functie naar integrale bedrijfsondersteuning. Van knikkers tellen naar strategisch adviseur.

Lees meer over NetSuite’s financial management