Post Featured Image

Transavia stijgt op na efficiëntieslag

Door: Barney Beal, Content Director

Transavia Airlines had in 1965 een bescheiden start, als charterdienst in Nederland. De eerste vlucht voerde het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Dans Theater van Amsterdam naar Napels en weer terug.

Maar die bescheiden start was slechts een vertrekpunt voor het bedrijf, dat inmiddels op 250 bestemmingen vliegt, voornamelijk in Europa, maar ook in Dubai en Noord-Afrika. De overgang van een B2B-charterbedrijf naar een B2C low cost-luchtvaartmaatschappij, werd grotendeels mogelijk gemaakt door de overname als een joint venture tussen KLM en Air France. Met de ondersteuning van de twee grotere luchtvaartmaatschappijen, kon Transavia snel uitbreiden.

Om de groei te stimuleren, richtte Transavia zich op het omarmen van technologie en het bieden van een digitale klantenservice en innovatieve in-flight-ervaringen. Het bieden van gemakkelijke en intuïtieve manieren om tickets te kopen en het voldoen aan de verwachtingen van de passagiers, was een recept voor succes.

Met deze focus op technologie, realiseerde Transavia zich snel dat het verouderde AS 400-systeem in het Nederlandse kantoor en het Infor-systeem in Frankrijk niet zouden kunnen schalen met de ambitieuze groeiplannen.

De cloudgebaseerde architectuur van NetSuite OneWorld past goed in het streven van Transavia naar een lage overhead en een moderne, gestroomlijnde bedrijfsvoering. Bovendien bleken de mogelijkheden van NetSuite OneWorld voor meerdere valuta, meerdere talen en het vermogen om meerdere dochterondernemingen vanuit één systeem te beheren, bijzonder geschikt voor een bedrijf met twee Europese dochterondernemingen. Transavia implementeerde de oplossing in januari 2017.

De NetSuite-implementatie bewees al snel zijn waarde.

“In het land der blinden is eenoog koning,” zegt Elroy Kinders, teamleider financiële boekhouding bij Transavia. “Met NetSuite zijn we erachter gekomen hoeveel we niet wisten.”

NetSuite heeft onmiddellijk nieuw inzicht in de bedrijfsvoering opgeleverd en de handmatige invoer verminderd. Met NetSuite hoeft het financiële team bijvoorbeeld niet langer handmatig 21.000 facturen in het systeem te kopiëren. Bovendien hebben de ervaringen met de implementatie Transavia in staat gesteld meer structuur en efficiëntie te realiseren, waardoor het financiële team meer tijd aan analyse kan besteden. Kinders heeft rapportages gemaakt die hem vertellen hoe snel het bedrijf zijn leveranciers betaalt, hoeveel facturen in afwachting zijn van goedkeuring en meer.

“Elke dag denk ik na over wat voor soort zoekopdrachten ik nog meer kan gebruiken, welke facturen er nog openstaan en waarom ze niet worden betaald,” vertelt hij.

Bovendien hebben de efficiëntiewinsten hun vruchten afgeworpen in de IT- en financiële organisatie.

“Als onderdeel van de implementatie hebben we alle interfaces in de IT-omgeving geherstructureerd,” zegt Kinders.

Lees meer over hoe bedrijven in Europa groeien met financiële software van NetSuite.