Post Featured Image

Verbinden om te groeien

Door Renaat Casteels, Sales, Oracle NetSuite

Zet je netwerk in om groei te realiseren

Hoe maak je gebruik van je netwerk om je organisatie naar een volgend niveau te tillen? Renaat Casteels, ambassadeur voor NetSuite Benelux, houdt ervan om mensen met elkaar te verbinden en weet als geen ander hoe je je netwerk in kan zetten om groei te realiseren.

Renaat is op zijn best op sociale gelegenheden, waar dan ook ter wereld. Hij groeide op in Zuid-Afrika en zijn noodgedwongen vertrek uit het land zorgde voor een sterk ontwikkeld talent om met veranderingen om te gaan. “Het vormt je karakter,” vertelt Renaat. “Toen we in België kwamen, was dat voor mij het land van melk en honing. Het voordeel van die internationale ervaring is dat ik makkelijk integreer in andere culturen. Dat ik nooit een vaste plek heb gehad, zorgt ervoor dat ik heel sociaal kan zijn.”

Zijn kracht als vertegenwoordiger van NetSuite in België, is dat hij naar eigen zeggen een “abstract standpunt tegenover andere culturen” inneemt. Dat hij daarvoor veel moet reizen, ziet hij vooral als een voordeel. “Ik heb het nodig als mens om te groeien. Om constant onderweg te zijn en in een vloeiende beweging te blijven innoveren.”

Tijdens zijn werk leert Renaat vrijwel iedere dag iets nieuws over zichzelf, maar ook over zijn aanpak. “Klanten hebben een doel voor ogen, maar om dat doel te behalen, is verandering nodig. Maar niet iedereen is in staat om goed met veranderingen om te gaan. Je moet zo’n proces dus heel gefaseerd aanbieden. Klanten verwachten van mij dat ik de noodzakelijke kennis heb. Ze vragen me vaak wat innovatie voor hen kan betekenen. Is die verandering te groot, dan zetten mensen vaak hun hakken in het zand. Dan zeggen ze dat hebben wij niet nodig, het is goed zoals het is.”

De kracht van netwerken
Voor een positief resultaat, moet je een klant goed inschatten en leren kennen. Pas dan kan je de juiste dienstverlening op maat leveren. “Het is niet ‘one size fits all’. Je doet tenslotte zaken met mensen en iedereen is anders. Mensenkennis is daarom belangrijk. Hoe meer mensen je kent en begrijpt, hoe beter je uiteindelijk ook jezelf gaat kennen en begrijpen. Dat brengt je niet alleen verder als persoon, maar ook als ondernemer.”

Voor een succesvolle groei van een bedrijf is een uitgebreid en zorgvuldig opgesteld netwerk dan ook essentieel, volgens Renaat. Deze filosofie past hij niet alleen toe binnen zijn werk; ook privé kiest hij zijn vrienden zorgvuldig. “Ik omring mij met mensen die ik interessant vind. Vrienden die allemaal iets bij kunnen dragen. Van hen hoor ik vaak dat ik als een magneet werk in hun netwerk. Ik hou ervan mensen met elkaar te verbinden.”

Ook op zakelijk vlak is verbinden belangrijk, stelt Renaat: “Je moet niet proberen om klanten iets te verkopen, maar om een oplossing te bieden. Zorg dat de klant je eerst vertrouwt voor je een afspraak maakt. Dat vertrouwen ontstaat bijvoorbeeld doordat ik samenwerk met verschillende partners. Al deze partners kunnen de klant vanuit hun eigen expertise benaderen. Daarvoor moet je de meerwaarde van een partner goed inschatten. Zo begrijp je de klant in zijn totaliteit, vanuit verschillende invalshoeken, wat maatwerk mogelijk maakt. Wanneer je investeert in de markt, ontvang je referenties waarmee je vervolgens weer meer klanten kunt benaderen. Wanneer je klanten tevreden zijn, levert dat weer goede mond-op-mondreclame op. Zichtbaarheid is daarom erg belangrijk. Zelf probeer ik op veel evenementen aanwezig te zijn, want daar leer je weer nieuwe mensen kennen en hoor je ook of jouw dienstverlening misschien een oplossing kan bieden.”

België versus Nederland
“In België is men iets conservatiever ingesteld dan in Nederland,” vertelt Renaat. “Wanneer het in Nederland over clouddiensten gaat, dan is het meestal een automatiseringsproject. In België noemen ze het nog steeds een IT-project, terwijl het eigenlijk iets is dat het hele bedrijf aangaat.”

De nog wat conservatiever ingestelde markt is geen probleem voor Renaat. Hij ziet vooral de mogelijkheden voor oplossingen waar in België nog niet snel aan gedacht wordt. “Nederland gaat wat doordachter om met innovatieve oplossingen, zoals een online ERP-systeem,” stelt hij. “Maar in België moet je met de juiste aanpak en referenties komen. Alles wordt daar drie keer gecontroleerd, dus je moet goed voorbereid zijn en hen de juiste groeiperspectieven bieden.”

We zien flink wat Belgische bedrijven die hun eerste groeispurten voorbij zijn, terug in de Deloitte Fast50. Deze bedrijven zijn volgens Renaat toe aan een nieuwe stap. “Ze zijn op zoek naar vers kapitaal en extra exposure voor hun bedrijf zodat ze de juiste mensen kunnen aantrekken voor een nieuwe fase.”

 Fast50-deelnemers in Nederland en België verschillen volgens Renaat wel van elkaar: “Vraag een Nederlander naar zijn omzet, en hij vertelt het gelijk. Een Belg daarentegen vraagt: ‘Waarom wil je dat weten?’ en ‘Is dat belangrijk?’” De omarming van het eigen succes en de hang naar méér en groter is volgens Renaat dan ook vooral in Nederland aanwezig. “De Belgen zijn een stuk bescheidener en dat staat hun groei enigszins in de weg.” Zorg dat je voldoende zichtbaar en duidelijk aanwezig bent, adviseert Renaat iedere ondernemer met groeiambities dan ook. Op die manier creëer je een breed en goed gefundeerd netwerk met partners waar je op kunt bouwen: “If you want to go fast, you go alone. If you want to go far, you go together.”